KENT - Het is altijd mogelijk een Rubiks kubus in twintig handelingen of minder op te lossen. Dat hebben wetenschappers uitgerekend met behulp van internetbedrijf Google, meldde de BBC donderdag.

Al dertig jaar lang vragen wetenschappers zich af hoe vaak aan de kubus gedraaid moet worden om op elk vlak negen dezelfde gekleurde hokjes te krijgen.

Tot 1995 werd gedacht dat het Getal van God, zo genoemd omdat alleen God zou weten hoeveel handelingen er nodig zijn, op achttien lag. Uit later onderzoek bleken dat er twintig te zijn.

Het huidige onderzoek heeft echter met een computer nagerekend of dat echt zo is. Tot nog toe was nooit bewezen dat het aantal echt twintig was.

Hoop

''We hoopten stiekem dat we een combinatie zouden ontdekken die 21 keer draaien vereiste'', aldus professor Morley Davidson, van de Amerikaanse universiteit Kent State. De universiteit lanceerde een website waarop te zien hoe de kubus opgelost kan worden en waar het onderzoek uitgelegd wordt.

Er zijn ongeveer 43 miljard miljard beginsituaties van een Rubiks kubus. Het overgrote deel van deze combinaties is in vijftien tot negentien keer draaien op te lossen. Ongeveer 100.000 beginsituaties vereisen echter twintig keer draaien.

De Rubiks kubus, ook wel de Hongaarse kubus, werd in 1974 ontworpen door de Hongaar Erno Rubik. Hij gebruikte het speeltje tijdens zijn lessen wiskunde. In de jaren tachtig werd het draaiblok een wereldwijde rage.

Tot nog toe zijn meer dan 300 miljoen Rubiks kubussen verkocht.

Rubiks kubus