AMSTERDAM - Mannelijke schaatsenrijders gebruiken vaak dreigementen om vrouwtjes te dwingen om seksueel contact met hen aan te gaan. Dat hebben Zuid-Koreaanse wetenschappers ontdekt.

De mannelijke insecten van de soort Gerris lacustris dwingen vrouwtjes tot seks door tijdens het paringsritueel met hun poten op het water te slaan, zodat er rimpelingen ontstaan waar roofvissen op afkomen. Vrouwtjes zijn tijdens het paren veel kwetsbaarder voor aanvallen van vissen, omdat de mannetjes op hun rug zitten.

De mannetjes stoppen pas met hun roekeloze gedrag als het vrouwtje toestemt tot geslachtsgemeenschap. Dat schrijven onderzoekers van Seoul National University in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Baas

Het seksuele gedrag van de mannelijke schaatsenrijders is opvallend, omdat vrouwtjes normaal gesproken de baas zijn tijdens het paringsritueel. De vrouwelijke insecten beschikken namelijk over een soort schild dat hun geslachtsdeel beschermt. Ze openen dat schild alleen als ze toestemmen tot seks.

De dreigmethode van mannelijke schaatsenrijders is vermoedelijk in de loop van de evolutie ontstaan als een gevolg van het afwijzende gedrag van vrouwtjes, zo meldt hoofdonderzoeker Piotr Jablonski op BBC News.

Aanval

Vrouwtjes die al eens het slachtoffer zijn geweest van een aanval van een roofvis zijn volgens de wetenschappers het meest gevoelig voor de dreigementen van mannelijke schaatsenrijders.