AMSTERDAM - Wetenschappers vermoeden dat er een nog onbekende taal schuil gaat achter eeuwenoude symbolen die zijn aangetroffen op grote stenen in Schotland.

De mysterieuze symbolen kunnen volgens wetenschappers van de Universiteit van Exeter worden gezien als woorden die een betekenis hebben en gezamenlijk zinnen kunnen vormen in een oude taal. Dat meldt BBC News.

De wetenschappers hebben met een wiskundige formule vastgesteld dat er een betekenisvol patroon zit in de volgorde van de symbolen. In totaal hebben ze tekens op meer dan 200 stenen onderzocht.

Keltisch

De symbolen zijn waarschijnlijk in de stenen gekerfd door de Picten, een Keltisch volk dat tussen de 4e tot de 9e eeuw leefde in het gebied dat nu Schotland heet.

Er is echter ook kritiek op het onderzoek. Sommige wetenschappers vinden dat de volgorde van de symbolen te voorspelbaar is om voor een taal door te gaan.

Hoofdonderzoeker Rob Lee gelooft echter dat de tekens op de stenen maar een klein deel laat zien van de taal die de Picten gebruikten.

Menukaart

“De symbolen maken deel uit een van een zeer beperkt vocabulaire”, verklaart  Lee. “Maar dat betekent niet dat het vocabulaire van de Picten ook beperkt was.”

“Het is alsof je een Engelse menukaart van een restaurant ontdekt als enig overblijfsel van de Engelse taal.”