AMSTERDAM – Mannen die veel moeite moeten doen voor de aandacht van een vrouw, leven korter dan mannen voor wie de dames in de rij staan. Het wedijveren, en de stress die daarmee gepaard gaat, kan ze tot drie maanden kosten.

"Als je moeite hebt om een partner te vinden, dan heeft dat effect op je lichaam en op je levensduur”, bevestigt professor Nicholas Christakis, verbonden aan Harvard, tegenover de Times of India.

Drie maanden lijkt misschien niet lang, voegt hij hieraan toe, maar het is te vergelijken met elke dag een aspirine slikken of gedurende het leven matig bewegen.

Schoolklassen

De wetenschappers, naast Harvard afkomstig van de Northwestern University, de University of Wisconsin-Madison en die van Hong Kong, ontdekten dit door met name schoolklassen onder de loep te nemen. Ze monitorden de gezondheid van ruim 4000 mannen, die in 1957 hun diploma behaalden aan de middelbare school in Wisconsin.

Daarnaast werden de medische gegevens van 7 miljoen mannen gebruikt, zoals die bij Amerikaanse overheidsinstantie Medicare bekend zijn.

Meisjes

Dit leidde tot de conclusie dat mannen, die op de middelbare school in klassen zaten met relatief weinig meisjes, uiteindelijk een korter leven beschoren waren. De onderzoekers nemen aan dat het effect te wijten is aan sociale en biologische factoren, zoals de stress die gepaard gaat met wedijveren om vrouwen.

Dat dieren die in een omgeving leven waar de seksen ongelijk verdeeld zijn, daaronder lijden was bekend. Dit onderzoek, dat is opgenomen in het vakblad Demography, zou echter het eerste zijn dat aantoont dat dit ook voor mensen opgaat.