TORONTO - Orang-oetans kunnen gebaren gebruiken om hun doel te bereiken. Dat blijkt uit onderzoek dat woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters is gepubliceerd.

Het acteren varieert bij orang-oetans van zichzelf krabben met een stok in de hoop dat een andere aap komt helpen tot het niet kunnen openen van een kokosnoot en imiteren hoe deze met een machete wel geopend zou kunnen worden

Het was al bekend dat orang-oetans gebaren gebruikten. Ze gooien bijvoorbeeld met iets, als ze boos zijn.

Communicatie

Tot nog toe werd echter gedacht dat dit gedrag impulsief was en niet bedoeld om een doel te bereiken. De onderzoekers van York University stellen dat hun bevindingen bewijzen dat niet alleen de mens gebruikmaakt van pantomime om te communiceren.

De wetenschappers onderzochten gegevens van studies die in de afgelopen twintig jaar werden gedaan naar orang-oetans op Borneo. Daarin werden achttien voorbeelden van pantomime gevonden.

Laatste redmiddel

De meeste acteerpartijen richtten zich op mensen, maar in vier gevallen werd pantomime ook voor communicatie onderling gebruikt. De apen lijken de techniek vooral toe te passen als andere vormen van communicatie mislukt zijn.