AMSTERDAM – Een nieuw ontworpen robot kan zich mogelijk een weg banen door twee mysterieuze gangen in de wereldberoemde piramide van Cheops.

Onderzoekers van de Universiteit van Leeds hebben een robot ontworpen die zich een weg kan banen door twee smalle schachten die vanuit de zogenaamde koninginnenkamer in de piramide van Cheops verder het bouwwerk in leiden. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Popular Science.

De nieuwe robot zal met behulp van een drilboor een gat maken in een deur die een deel van de gangen blokkeert. Het is de bedoeling dat het voertuig nog dit jaar de piramide in wordt gestuurd.

Camera

De piramide van Cheops is ongeveer 4.500 jaar oud. De twee smalle gangen in de koninginnenkamer werden in 1872 ontdekt, maar onderzoekers zijn er nooit in geslaagd om te bepalen waar de schachten uitkomen.

In 1992 stuitte een rijdende camera op een deur van kalksteen halverwege de gang aan de zuidzijde van koninginnekamer. In 2002 werd er met behulp van een robot een gat in deze deur geboord. Maar vervolgens stuitte dit voertuig op een tweede deur, die destijds niet kon worden doorboord.

Beschadiging

De nieuwe robot zou in staat zijn om een doorgang te maken in de tweede deur, zonder de piramide te beschadigen. “We zullen bepalen hoe dik de deur is en of we er doorheen kunnen boren”, verklaart hoofdonderzoeker Robert Richardson in de Britse krant The Independent.

“Het is erg belangrijk om geen onnodige schade aan te richten. Maar we zullen doorgaan tot we het antwoord hebben gevonden op de vraag waar de tunnels heen leiden”, aldus Richardson.