AMSTERDAM - Alexander de Grote overleed mogelijk niet aan een overdosis drank of malaria, maar aan een dodelijke bacterie uit een rivier. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers in een nieuwe wetenschappelijke publicatie.

De omstandigheden waaronder Alexander de Grote stierf, wijzen er volgens wetenschappers van de Stanford Universiteit in Californië op dat hij besmet was met de giftige stof calicheamicine. Deze stof wordt geproduceerd door een grondbacterie die vaak voorkomt in rivieren.

De nieuwe theorie over het overlijden van de Macedonische koning is gepresenteerd op het International Congress of Toxicology in Barcelona.

“Calicheamicine is een extreem giftige stof die wordt geproduceerd door bacteriën die op kalksteen voorkomen. En er is veel kalksteen te vinden in Griekenland”, verklaart hoofdonderzoekster Antoinette Hayes in de Britse krant The Daily Telegraph.

Coma

Alexander de Grote klaagde voor zijn dood over pijnlijke steken in zijn zij, spierpijn en hoge koorts. Ook verloor hij zijn stem. Hij stierf uiteindelijk na een ziektebed van twaalf dagen.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de Macedonische koning overleed aan een overdosis alcohol, malaria of tyfus. Maar de besmetting met een rivierbacterie ligt volgens de Amerikaanse onderzoekers meer voor de hand.

Volgens oude Griekse legendes moesten goden namelijk verplicht water uit een mythische rivier drinken, wanneer ze een eerder afgelegde eed verbraken. Het water zou zo giftig zijn geweest, dat ze een jaar lang hun stem verloren en verlamd raakten.

Rivierwater

De onderzoekers van de Universiteit van Stanford vermoeden dat ook Alexander de Grote vlak voor zijn dood rivierwater had gedronken, vanwege een verboken eed. De giftige stof calicheamicine zou vervolgens hebben geleid tot zijn dood.

“Een heilig vergif dat de goden tot zich namen, zou natuurlijk ook erg geschikt zijn geweest voor Alexander de Grote, want hij werd beschouwd als een halfgod”, verklaart onderzoekster Adrienne Mayor.

Symptomen

“Het ziekteverloop en de symptomen waaraan Alexander de Grote overleed, lijken daarnaast ook veel op de mythische verhalen over de goden die uit de giftige rivier dronken”, aldus Mayor.