AMSTERDAM – Zelfs de meest toegewijde zonaanbidder zal er nooit in slagen volledig egaal bruin te worden. Dat is wat Schotse huidkankerexperts beweren na met name rug en billen gevorst te hebben.

Zelfs iemand die zich poedelnaakt en roterend in het zonlicht begeeft, zal nooit hét perfecte kleurtje opdoen. De grootste zondebok hierbij zijn de lagere rug en de billen, aldus The Telegraph woensdag.

Huid die blootgesteld wordt aan zonlicht, wordt dikker. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam, om dieper gelegen huidlagen te beschermen. Is de huid eenmaal in omvang toegenomen, dan verkleurt deze minder snel.

Vrijwilligers

De wetenschappers, verbonden aan de Edinburgh University, menen nu dat huiddelen die van nature al dikker zijn, zoals bij billen en onderrug het geval is, eveneens verminderd verkleuren. 

Dermatoloog Jonathan Rees en zijn team concludeerden dit na tests met 98 vrijwilligers. Ze vergeleken hoe de verschillende onderruggen en achterwerken reageerden op UV-licht, nadat deze ingespoten waren met een middel dat rood worden van de huid voorkomt. Op deze manier kon de mate van verkleuren beter vergeleken worden.

Met het feit dat de billen vaak sowieso lichter van kleur zijn, werd eveneens rekening gehouden. Evenwel bleef het bruin in deze gebieden minder snel plakken dan op andere lichaamsdelen.

Zelfbruiners

Wie niet rust voor een egaal bruin fysiek, krijgt van Rees het advies vooral met zelfbruiners aan de slag te gaan, die hij de 'onvolprezen helden' van het gevecht tegen huidkanker noemt.

Het onderzoek, dat gefinancierd werd door het Medical Research Council, is terug te vinden in vakblad de journal Experimental Dermatology.