AMERSFOORT - In de nacht van dinsdag op woensdag is mogelijk noorderlicht te zien in Nederland, maar de kans is niet erg groot. Het noorderlicht is het gevolg van hernieuwde activiteit van de zon.

Dat zei wetenschapsjournalist Govert Schilling dinsdag naar aanleiding van een bericht van Radio Nederland Wereldomroep.

De zon heeft al lange tijd nauwelijks activiteit, dat wil zeggen uitbarstingen, laten zien. In de nacht van zaterdag op zondag had aan de voorkant van de zon voor het eerst sinds jaren weer een uitbarsting plaats.

Daarbij werd plasma de ruimte in geslingerd, wat in de atmosfeer van de aarde voor noorderlicht kan zorgen.

Bewolkt

Niet alleen is het in de nacht van dinsdag op woensdag waarschijnlijk bewolkt, ook is de uitbarsting van de zon, waardoor op aarde noorderlicht kan ontstaan, niet extreem sterk. Ook als het helder weer is, is de kans om noorderlicht te zien daarom niet heel groot.

Belangrijke voorwaarden om het spectaculaire licht mogelijk wel waar te nemen zijn: zo ver mogelijk naar het noorden gaan en een donkere plaats opzoeken.

Als plasma de aarde bereikt, leiden de magnetische veldlijnen van de aarde de zonnedeeltjes naar de polen, aldus de website astronieuws.nl. Hoog in de aardatmosfeer botsen ze met zuurstof- en stikstofatomen, die vervolgens de karakteristieke lichtgloed afgeven.

Poollicht

Het noorderlicht wordt wegens de magnetische aantrekkingskracht ook wel poollicht genoemd. De kleur van het licht varieert, net als de vorm.

Volgens Schillings zijn de allersnelste deeltjes uit de jongste uitbarsting nu al in de atmosfeer van de aarde aanwezig, maar het licht is alleen bij donker zichtbaar.

Uitbarsting

De zon is sinds 2000 rustig. Het hemellichaam wisselt actieve perioden af met rustige tijden. Dit keer heeft het lang geduurd, voordat er weer een flinke uitbarsting was. Sterrenkundigen hadden twee jaar geleden al nieuwe grote uitbarstingen verwacht.

Waardoor het dit keer langer duurt, weten de deskundigen niet. Als de zon nu actiever wordt, bereiken de uitbarstingen over een jaar of drie het maximum.