AMSTERDAM – Er zit mogelijk een kern van waarheid in de legende die beschrijft hoe de Egyptische koningin Cleopatra een parel verwerkte in een drankje. Dat beweert een Amerikaanse wetenschapper naar aanleiding van een experiment.

Professor Prudence Jones van Montclair State University heeft met een experiment aangetoond dat een vijfkaraats parel binnen 24 tot 36 uur kan oplossen in een mengsel van water en vijf procent azijnzuur.

Die bevinding suggereert dat de legende over de ‘parelcocktail’ van Cleopatra mogelijk op waarheid berust, zo meldt Jones in het wetenschappelijk tijdschrift Classical World. Volgens de legende wedde Cleopatra ooit met Marc Antonius dat ze tien miljoen sestertiën (oude munteenheid) kon spenderen aan een diner.

Dure maaltijd

Marc Antonius ging de weddenschap aan, omdat het bereiden van zo'n dure maaltijd hem onmogelijk leek. Vervolgens liet Cleopatra een peperdure parel uit haar oorbel oplosssen in kopje azijn en dronk ze het mengsel op, waardoor ze de weddenschap won.

“In de legende die door Plinius wordt beschreven, wordt het tijdsverloop flink ingekort, aangezien een grote parel pas na 24 uur zou zijn opgelost”, verklaart Jones op Discovery News. “Maar de uitkomst van de legende is wel plausibel.”

“Het calciumcarbonaat in een parel reageert met het azijnzuur in azijn en daardoor ontstaat er calciumacetaat, water en koolzuurgas”, aldus Jones.

Smaak

De smaak van de parelcocktail van Cleopatra zal waarschijnlijk niet erg prettig zijn geweest. Maar volgens Jones is een opgeloste parel weldegelijk drinkbaar.

“Het calciumcarbonaat in de parel neutraliseert de azijnzuur, dus het drankje wat ontstaat is minder sterk dan azijn”, aldus de onderzoeker.