AMSTERDAM – Voor sommige mensen is het moeilijker om slank te blijven, omdat hun hersenen er langer over doen om te herkennen dat ze vol zitten. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de Yale-universiteit.

Hierover schreef de Britse Telegraph maandag.

De wetenschappers hebben ontdekt dat de trage reactietijd van de hersenen ervoor zorgt dat die mensen vaak teveel eten. Daardoor hebben ze eerder last van overgewicht.

Deze bevindingen leveren meer bewijs dat het niet altijd het eetpatroon is dat tot overgewicht leidt. Ook je geërfde genen en de ontwikkeling van de hersenen voor de geboorte spelen een rol.

Het onderzoeksresultaat verklaart ook waarom twee mensen hetzelfde vetrijke dieet kunnen volgen, waarbij er een dun blijft en de ander aankomt. Zelfs bij broers of zussen kan dit het geval zijn.

Gevoelig

“Het blijkt dat deze instelling van de hersenen bepaalt of iemand gevoelig is om overgewicht te ontwikkelen”, zei professor Tamas Horvath, een neurobioloog aan de Yale-universiteit.

“Dit draagt bij aan de discussie dat het minder gaat om persoonlijke wilskracht die het verschil maken bij te dik worden. Overgewicht staat meer in verband met de verbindingen die tot stand komen tijdens de ontwikkeling van ons brein.”

De studie is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.