AUCKLAND - Vrouwelijke pinguïns kunnen de dikste mannetjes herkennen aan hun roep. De zware pinguïns produceren een andere roep dan hun dunne soortgenoten, blijkt uit Nieuw-Zeelands onderzoek.

Het is voor vrouwtjes belangrijk om een dik mannetje aan de haak te slaan, omdat hij twee weken zonder te eten op de eieren moet zitten.

De roep van de zogeheten Adéliepinguïn is volgens onderzoekster Emma Marks van de Universiteit van Auckland bepaald niet muzikaal. ''Het is een soort mix van het geluid van een ezel en dat van een vastgelopen auto'', aldus de wetenschapster.

Hoe meer vet een pinguïn heeft, hoe beter zijn stembanden het gewenste geluid kunnen produceren.

Kroost

De onderzoekers wogen tientallen mannetjes en namen het geluid dat zij maakten op. Ze bekeken ook hoeveel kans de mannetjes maakten bij de vrouwtjes en hoe goed zij voor hun kroost zorgden.

Daaruit bleek dat een bepaald deel van de lokroep het best voorspelde of de mannetjes goede vaders zouden zijn. De vrouwtjes leken ook aandachtig naar dit deel van de roep te luisteren.

Vrouwtjes hebben het geluid hard nodig om het juiste mannetje uit te zoeken. Wegens de kou zetten de vogels hun veren namelijk uit, waardoor niet meer te zien is hoe dik een mannetje echt is.

Broedperiode

Tijdens de broedperiode verliest een mannetje vaak wel 20 procent van zijn lichaamsgewicht. Uit het onderzoek bleek ook dat de roep van het mannetje daardoor veranderde.

De Adéliepinguïns leven het merendeel van het jaar in zee op de Zuidpool, maar zoeken rond de broedperiode het land op. De mannetjes maken daar een nest, waarna de vrouwtjes dat komen inspecteren.

De mannetjes proberen de vrouwtjes met hun lokroep te verleiden. Als een vrouwtje daarop ingaat, legt ze eieren en laat het merendeel van de zorg de eerste weken aan het mannetje over.