AMSTERDAM - Het verlies van de WK-finale is niet te vergelijken met een echt trauma. Dat zeggen hoogleraren dinsdag in De Telegraaf.

Een 'vervelend gevoel' is volgens hoogleraar psychologie Rolf Kleber het ergste wat de supporter kan overkomen. Na een paar dagen zou dat gevoel al plaats maken voor trots.

Bij de voetballers kan dat wat langer duren, maar het is geen kwestie van jaren.

De nederlaag tegen Duitsland in 1974 wordt volgens hem dan ook vaak onterecht een trauma genoemd. "Bij een echt trauma kun je nog jarenlang nachtmerries, huilbuien of woedeaanvallen hebben." Dat is volgens hem niet te vergelijken met het verliezen van een finale.

De hoogleraar verwacht dat het nare gevoel voor veel mensen dinsdag tijdens de huldiging al verdwijnt. "Dan moet je gewoon trots zijn dat we als klein land zo ver gekomen zijn."

Identificeren

Ook volgens emeritus hoogleraar Hans van de Sande is geen sprake van een trauma. Supporters identificeren zich volgens hem steeds meer met een elftal naarmate het verder komt, maar na het toernooi zou dat gevoel al snel verdwijnen.

Hij denkt dat veel fans snel inzien dat de verloren finale geen geweldige wedstrijd was, waardoor het verlies gemakkelijker te accepteren is.

Lees alles over het WK op onze WK-special

Bekijk lezersfoto's van het WK