AMSTERDAM – Kameelspinnen vangen prooidieren door zich tijdelijk aan de dieren vast te lijmen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt door slow motion-beelden te bestuderen.

Kameelspinnen gebruiken de kleverige tastorganen (pedipalpen) naast hun kaken om zich aan prooidieren vast te plakken. Op die manier kunnen de dieren hun maaltijd vervolgens gemakkelijk naar binnen werken met hun grote kaken.

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Nebraska in het wetenschappelijk tijdschrift Ethology.

Video

Voor het menselijk oog is de bijzondere jaagmethode van de spinachtige niet te volgen. De Amerikaanse wetenschappers zijn tot hun bevindingen gekomen door drie kameelspinnen van de soort Eremochelis bilobatus te vangen en in een kunstmatige arena te laten jagen op verschillende soorten krekels.

Vertraagd afgespeelde videobeelden onthulden de functie van de kleverige tastorganen van de dieren. “Toen ik de video bekeek, kon ik in detail zien hoe een krekel in de lucht werd gevangen met het kleeforgaan”, verklaart hoofdonderzoeker Rodrigo Willemart op BBC News.

Web

Normaal gesproken vangen spinnen hun prooien met een web of door ze vast te pakken met hun tastorganen. De kameelspin maakt echter geen web en zijn pedipalpen zijn niet sterk genoeg om als grijpers te dienen. Tot nu toe werd aangenomen dat de dieren hun prooien met hun kaken vastgrepen.

“Maar nu weten we dat sommige soorten kameelspinnen een kleverige structuur op hun pedipalpen gebruiken om hun prooi te vangen”, aldus Willemart.

Schaduw

Kameelspinnen zijn geen gewone spinnen, ze behoren tot de familie solifugae en komen vooral in woestijnen voor. Over de dieren gaan veel angstaanjagende verhalen. Zo zouden sommige soldaten tijdens de Golfoorlog in 2003 zijn aangevallen door gigantische kameelspinnen.

In werkelijkheid kunnen de dieren echter hooguit 13 centimeter lang worden. Soms kruipen kameelspinnen wel achter mensen aan door de woestijn. Het lijkt dan alsof de dieren aanvallen, maar in werkelijkheid proberen ze simpelweg in de schaduw te blijven.