AMSTERDAM - Een Franse chirurg heeft een volledige gezichtstransplantatie uitgevoerd waarbij ook de oogleden en traanbuizen werden getransplanteerd. Dat heeft de arts, Laurent Lantieri, donderdag bekendgemaakt.

De patiënt die de transplantatie onderging was een 35-jarige man met een genetische aandoening. Hij maakt het goed, aldus de arts.

Lantieri zei dat de operatie op 27 juni is uitgevoerd in het Henri Mondor-ziekenhuis in Créteil, een voorstad van Parijs. Noch Lantieri, noch het ziekenhuis wilde meer informatie geven over de patiënt.

Wel zei Lantieri dat het de eerste operatie was, waarbij zoveel verschillende onderdelen van het gezicht werden getransplanteerd.

Twaalfde transplantatie

Volgens het ziekenhuis was het de twaalfde gezichtstransplantatie wereldwijd. In 2005 werd in Frankrijk de eerste transplantatie uitgevoerd, waarbij de neus, mond en kin van een vrouw werden vervangen. Het gezicht van de vrouw was verminkt door een hondenbeet.

Neil Huband, een woordvoerder van het Britse Onderzoeksteam voor Gezichtstransplantie feliciteerde Lantieri met zijn 'aanzienlijke prestatie'.

Nieuw leven

"Wat doet het ertoe dat het de eerste keer is, als het iemand een nieuw leven geeft", zei hij. "Dit bewijst dat het een succesvolle en valide operatie kan zijn voor een klein aantal mensen."

Gezichtstransplantaties blijven zeldzaam en complex, ook al is de operatie de laatste jaren meer geaccepteerd. Er blijft bovendien altijd het risico dat het getransplanteerde weefsel wordt afgestoten.