AMSTERDAM – Zuid-Koreaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om de seksuele voorkeur van vrouwtjesmuizen te veranderen door genetische mutatie.

Vrouwelijke muizen die een gen met de naam FucM missen, blijken zich niet aangetrokken te voelen tot mannetjes. Wel proberen de dieren met andere vrouwtjes te paren.

Dat schrijft onderzoeker Chankyu Park van het Korea Advanced Institute of Science in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Genetics.

De verandering van seksuele voorkeur wordt waarschijnlijk veroorzaakt door overmatige aanmaak van het hormoon oestrogeen.

Overdosis

Normaal gesproken wordt de productie van het hormoon geremd door de invloed van het gen FucM. Een overdosis oestrogeen zorgt er bij muizen voor dat hun brein zich op een mannelijke manier ontwikkelt.

De Koreaanse onderzoekers kwamen tot hun resultaten door het gen FucM te verwijderen in de vrouwelijke muizenembryo’s. Vervolgens ontdekten ze dat de dieren op volwassen leeftijd lesbisch gedrag vertoonden.

De vrouwtjes gingen totaal niet meer in op de avances van mannetjesmuizen, maar hadden wel veel interesse voor andere vrouwtjesmuizen.

Vrouwelijke kenmerken

De wetenschappers willen nu met onderzoek bij mensen uitzoeken welke invloed het gen FucM heeft op de menselijke seksuele voorkeur. Waarschijnlijk zullen de resultaten heel anders zijn dan bij muizen. De aanmaak van het hormoon oestrogeen zorgt bij mensen namelijk voor vrouwelijke in plaats van mannelijke kenmerken.

Toch verwachten veel wetenschappers dat ook de seksuele voorkeur van mensen genetisch bepaald is.

“Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat genetici ook bij mensen genen zullen identificeren die de seksuele oriëntatie beïnvloeden”, verklaart de gerenommeerde Amerikaanse onderzoeker Simon LeVay in het Britse tijdschrift New Scientist.