AMSTERDAM - Aanstaande zondag vindt er tijdens de WK-finale een totale zonsverduistering plaats boven de zuidelijke Stille Oceaan.

De schaduw van de maan zwiept daarbij met grote snelheid over de aarde en passeert daarbij onder meer het Paaseiland, beroemd om de reusachtige beelden die de oorspronkelijke bewoners daar in het verleden hebben gemaakt.

Maar ook in andere exotische bestemmingen zoals de Cook Eilanden en Frans Polynesië is de totale zonsverduistering mogelijk mooi te zien. De grootste duur van deze verduistering is ruim vijf minuten en dat is voor veel eclipsliefhebbers reden om op reis te gaan naar deze verre oorden.

Stralenkrans

Het verdwijnen van de zon en het verschijnen van de stralenkrans (corona) rond de donkere maanschijf, blijft een onvergetelijk natuurverschijnsel. Totale zonsverduisteringen zijn niet echt zeldzaam - bijna ieder jaar is er wel één ergens op aarde - maar de kans dat juist jouw woonplaats in het pad van de maanschaduw ligt is erg klein.

De laatste totale zonsverduistering in Nederland was in 1715 en de eerstvolgende is pas in 2135.

De volgende totale zonsverduistering die een beetje in onze buurt komt, is op 20 maart 2015 boven het noorden van de Atlantische Oceaan, en te zien vanaf onder andere de Faeröer Eilanden en Spitsbergen.