NIJMEGEN - Hoewel het brein van de tegenstander weet dat aanvaller Arjen Robben een schijnbeweging gaat maken, trapt het lichaam er automatisch toch in.

Het deel van de hersenen dat het lijf onbewust laat meebewegen met Robben is een tikkeltje sneller dan de bewuste kennis.

''De voetballer kan nog corrigeren, maar is altijd een fractie te laat'', aldus woensdag hersenonderzoeker Shanti Ganesh van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Uit onderzoek blijkt ook dat de hersenen van Oranjefans actiever 'meevoetballen' met het Nederlands elftal dan met de tegenpartij. Opvallend is dat bij het nemen van penalty's het brein geen onderscheid maakt tussen teams.

Fout

De onderzoekers lieten Nederlandse en Duitse voetbalfans kijken naar strafschoppen bij de (virtuele) wedstrijd Nederland-Duitsland. De hersenen registreerden gemiste doelpunten aan beide zijden als een fout.

''Wij hadden verwacht dat als Duitsland zou missen, we een schadenfreude konden registeren,'' vertelt Ganesh. Dit was echter niet het geval.

Zondag staat Oranje in de finale. Mogelijk speelt het dan echt tegen Duitsland.