AMSTERDAM - Vissoorten zoals poon en kabeljauw communiceren onder water met elkaar door middel van geluiden die voor mensen onhoorbaar zijn. Dat melden wetenschappers uit Nieuw Zeeland.

Veel vissen zouden onder water piepende, grommende en kwetterende geluiden maken om elkaar te waarschuwen of te verleiden. De dieren produceren de geluiden waarschijnlijk door hun blaas samen te trekken als die is gevuld met gas.

Dat beweren wetenschappers van de Universiteit van Auckland in de Britse krant The Daily Telegraph. “Alle vissen kunnen horen, maar ze kunnen niet allemaal het geluid met hun blaas produceren“, aldus hoofdonderzoeker Shahriman Ghazali.

Microfoon

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen tijdens een experiment waarbij verschillende vissoorten in een watertank werden geplaatst en vervolgens werden afgeluisterd met onderwatermicrofoons. Vooral de poon blijkt een luidruchtige vis te zijn. Een kabeljauw maakt echter maar heel af en toe geluid.

De geluiden van de vissen lijken verband te houden met de situatie waar ze zich in bevinden. Zo laten sommige vissen alleen van zich horen tijdens het paarseizoen. Andere soorten produceren vooral geluiden als er gevaar dreigt.

Betekenis

De wetenschappers vermoeden dan ook dat de dieren de geluiden maken om met elkaar te communiceren. Met een nieuw onderzoek hopen de onderzoekers de precieze betekenis van het gepiep en gegrom te achterhalen.

Overigens hoeven bezitters van goudvissen niet te proberen om hun huisdieren af te luisteren. Goudvissen produceren volgens de onderzoekers namelijk geen enkel geluid.