AMSTERDAM - Een archeoloog heeft mogelijk een nog onbekend beeldhouwwerk van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo ontdekt.

Michelangelo heeft in de zestiende eeuw waarschijnlijk een inmiddels vergeten zandstenen beeld gemaakt van knielende man die zijn mes slijpt.

De sculptuur is een replica van Oud Grieks beeld met de naam ‘Arrotino’ dat tot op de dag van vandaag wordt ten toon gesteld in het Uffizi Museum in Florence. Het nagemaakte beeld is 120 jaar voor een vervalsing aangezien en was onderdeel van een privécollectie.

Literatuur

De Italiaanse archeoloog Flavia Zisa van de Universiteit Kore di Enna heeft echter literatuur uit de achttiende eeuw gevonden die er op wijst dat de replica van ‘Arrotino’ is gemaakt door Michelangelo, zo meldt Discovery News.

De schrijver Pandolfo Titi schreef in 1751 in een boek over de restauratie van Palazzo Lanfranchi dat Michelangelo ‘werkte aan een prachtig beeld van Arrotino dat hij gekopieerd had van de oude Griekse versie die in de Tribuna van de Galleria dei Medici stond.”

Details

Michelangelo veranderde wel enkele details aan de sculptuur. Zo valt de mantel van de knielende man in zijn versie van het beeld veel natuurlijker om zijn lichaam dan bij het origineel. Ook bracht de Italiaanse kunstenaar een decoratief patroon aan op het kledingsstuk.

Volgens Zisa is het zandstenen beeld van de geknielde man dan ook geen vervalsing van het originele Griekse beeld. “Veel kenmerken van dit beeld maken het tot een unieke sculptuur.”

Het is al langer bekend dat Michelangelo soms klassieke beeldhouwwerken kopieerde. Zo zou hij ook ooit een replica van een beeld van Cupido hebben gemaakt.