AMSTERDAM - Wetenschappers op de Falklandeilanden hebben ontdekt dat mannelijke diepzee-inktvissen beschikken over een penis die in erectie ongeveer even lang is als de totale lengte van hun lichaam.

De penis van een mannelijke diepzee-inktvis van de soort Onykia ingens steekt tijdens de geslachtsgemeenschap onder zijn  mantel en tentakels uit. Daardoor kan het dier zijn geslachtsdeel gebruiken om sperma in het lichaam van vrouwtjes te injecteren.

Dat schrijven onderzoekers van het Ministerie van Visserij op de Falklandeilanden in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Molluscan Studies.

Stijf

De wetenschappers ontdekten de ongekende mogelijkheden van de penis van de diepzee-inktvissen toen een gevangen exemplaar bij toeval een erectie kreeg.

“Toen we de mantel van het dier openden om vast te stellen hoe oud hij was, waren we getuige van een bijzondere gebeurtenis”, verklaart hoofdonderzoeker Alexander Arkhipkin op BBC News. "Zijn penis werd plotseling stijf en groeide tot een lengte van 67 centimeter. Zijn geslachtsdeel werd bijna net zo lang als zijn totale lichaamslengte.”

Schieten

De ontdekking biedt voor het eerst inzicht in de paringsrituelen van diepzee-inktvissen. Tot nu toe was het onduidelijk hoe mannetjes er in slaagden om vrouwtjes te bevruchten, omdat hun geslachtsorganen verborgen zitten onder hun mantel.

Sommige onderzoekers opperden dat mannetjes hun sperma misschien wel van een afstandje naar de vrouwtjes toe moesten schieten. Een penis in erectie was nog nooit eerder waargenomen.

“We konden tot nu toe alleen raden hoe de bevruchting plaatsvond, maar de sterk verlengde penis is de verklaring”, aldus Arkhipkin.

Bloedbaan

Het is nog niet bekend waar de mannetjes hun sperma precies injecteren in het lichaam van de vrouwtjes. Volgens de wetenschappers is het goed mogelijk dat het zaad via de bloedbaan van de vrouwtjes de geslachtsorganen bereikt.