AMSTERDAM - Een vliegtuig dat volledig op zonne-energie werkt, maakt woensdag een vlucht waarbij het toestel waarschijnlijk voor het eerst in de duisternis zal worden getest.

Het experimentele vliegtuig met de naam Solar Impulse is opgestegen vanaf de Zwitserse luchthaven Payerne en zal volgens de planning 24 uur in de lucht blijven.

Tijdens de vlucht moet blijken of het toestel overdag genoeg energie kan opwekken met de zonnepanelen op de vleugels om ‘s nachts in de lucht te blijven. Dat meldt BBC News.

Wereldreis

De Zwitserse avonturier Bertrand Piccard en zijn copiloot Andre Borschberg hopen in 2013 een vlucht rond de wereld te maken met de Solar Impulse.

De twee piloten zijn woensdagochtend voor de testvlucht opgestegen vanaf het Zwitserse vliegveld Payerne. In de loop van de dag willen ze met het vliegtuig een hoogte bereiken van 8500 meter.

Tegen de avond zullen de piloten bekijken of de batterijen van het vliegtuig genoeg zijn opgeladen om ‘s nachts door te vliegen.

Zonnecellen

De Solar Impulse is bedekt met maarliefst 12.000 zonnecellen. Als het toestel vandaag inderdaad dag en nacht in de lucht blijft, is het voor het eerst dat een bemand 'zonnevliegtuig'  een 24 uur durende vlucht maakt.

Tot nu toe was het uitvoeren van nachtvluchten op zonne-energie alleen voorbehouden aan onbemande robotvliegtuigen.

Oceaan

Bertrand en Piccard willen uiteindelijk een grotere versie van hun ‘zonnevliegtuig’ ontwikkelen voor hun vlucht rond de wereld. In 2012 staat er nog een belangrijke testvlucht op het programma. De piloten hopen dan de Atlantische Oceaan over te steken met de Solar Impulse.