BAARN - Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat scheiden 'besmettelijk' is. Heb jij vrienden of familieleden die gaan scheiden? De kans is 75 procent dat jij de volgende bent.

De wetenschappers baseren hun conclusie op een studie onder 12.000 Amerikaanse personen en gezinnen sinds 1948. Als een goede vriend of directe collega scheidt, vergroot het risico dat je eigen huwelijk spaak loopt met 75 procent.

Stempel

De voornaamste reden lijkt te zijn dat een scheiding in je naaste omgeving je doet nadenken over je eigen relatie. Bovendien, als meerdere mensen in je directe omgeving scheiden, lijkt de stempel van gescheiden door het leven te gaan niet meer zo erg te zijn.

Volgens de onderzoekers hangt de overlevingskans van je eigen huwelijk niet alleen af van dat van goede vrienden en collega's.

Ook de scheiding van vrienden van vrienden lijkt een invloed te hebben. Hun scheiding brengt jouw huwelijk in 33 procent van de gevallen in gevaar.

Het onderzoek suggereert verder dat je eigen huwelijk een groter risico loopt als je veel mensen kent die scheiden of gescheiden door het leven gaan. Ook het hebben van kinderen zou geen doorslaggevend argument meer zijn om toch samen te blijven.