WAGENINGEN - Wetenschappers hebben nauwkeuriger dan ooit vastgesteld hoeveel koolstofdioxide (CO2) planten wereldwijd jaarlijks uit de atmosfeer halen. Die gegevens kunnen helpen bestaande klimaatmodellen beter te maken.

Dat schrijven de onderzoekers, onder wie Elmar Veenendaal van de Wageningen Universiteit, in een artikel dat woensdag verschijnt op de wetenschappelijke website Science Express.

Planten zetten met behulp van zonlicht koolstofdioxide en water om in zuurstof en koolhydraten (fotosynthese).

Hoeveel CO2 het wereldwijde plantendek op die manier uit de atmosfeer haalt, was volgens de wetenschappers nog niet heel nauwkeurig berekend, terwijl het cijfer wel een belangrijke factor is in klimaatmodellen.

Juistheid

Daarom hebben de onderzoekers met behulp van waarnemingen en metingen een nieuwe berekening gemaakt. Die wijkt niet zo heel veel af van het bestaande cijfer, maar zij kunnen nu naar eigen zeggen met meer zekerheid de juistheid ervan garanderen.

Uit de studie bleek verder dat tropische bossen, ook wel de longen van de aarde genoemd, 34 procent van de CO2-opname uit de atmosfeer voor hun rekening nemen.

Minder bekend is dat savannes, die een twee keer zo groot landoppervlak bestrijken, goed zijn voor 26 procent. Dat onderstreept volgens de wetenschappers het belang van dit type ecosysteem, waar relatief weinig onderzoek naar wordt gedaan.