AMSTERDAM - Een verdachte heeft op zijn vlucht voor de politie een boot op zonne-energie van de TU Delft vernield. Hij rende zondag in Leeuwarden over de zonnepanelen van de afgemeerde boot en sprong daarna het water in.

De organisatie spreekt van 'een onverlaat'.

De zonnecellen raakten door de vluchtpoging beschadigd. De boot was in Leeuwarden voor de Frisian Solar Challenge.

Dat is een race met boten op zonne-energie over de route van de Elfstedentocht, waar 44 teams uit binnen- en buitenland aan meedoen.

Schadebedrag

De TU Delft was favoriet voor de race. De boot verscheen maandag met beschadigde zonnepanelen aan de start, waar voormalig astronaut Wubbo Ockels het startschot voor de proloog gaf.

"Hoe groot de schade is, moet nog blijken. We moeten nog meten wat voor effect deze actie heeft op de prestaties van de zonnecellen", zegt een woordvoerder van de universiteit. Een schadebedrag kan ze dan ook niet noemen.

De boot presteert in ieder geval slechter dan gehoopt. De boot finishte maandag als derde. De wedstrijd over 220 kilometer duurt zes dagen.

Gezocht

Zondag werden sprintwedstrijden in de Prinsentuin in de Friese hoofdstad gehouden. Een stadswacht zag toen een groepje jongeren onder invloed van alcohol of drugs bij een auto en waarschuwde de politie. Die controleerde het kenteken en ontdekte dat de eigenaar wordt gezocht.

De 23-jarige Leeuwardenaar zette het echter op een lopen zodra hij de agenten zag. Na zijn sprong op de boot in het water van de Prinsentuin werd hij opgevist en aangehouden.