AMSTERDAM –Vrouwen met kleine voeten in relatie tot hun lichaam, hebben in de ogen van mannen een bovengemiddeld aantrekkelijk gezicht. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

De gezichten van vrouwen met een relatief kleine schoenmaat worden door mannen vaak betiteld als 'mooier' en 'vrouwelijker' dan de gezichten van vrouwen met grotere voeten.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Albany in New York is die voorkeur van mannen te verklaren door het feit dat vrouwen die kleine voeten hebben in relatie tot hun lichaam, gemiddeld genomen fijner en slanker gebouwd zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de Human Behavior and Evolution Society in de plaats Eugene in Oregon.

Compositiefoto

De wetenschappers zijn tot hun bevindingen gekomen door onder meer de hand- en voetlengte van 60 vrouwelijke studentes te meten in verhouding tot hun lichaamslengte.

Vervolgens ontwikkelden ze een compositiefoto die werd samengesteld uit de gezichten van de acht vrouwen met de kleinste voeten in relatie tot hun lichaam.

Ook werd er een compositiefoto gemaakt met de pasfoto’s van de acht studentes met een relatief grote schoenmaat. Tijdens het onderzoek bleek dat mannen de compositiefoto van de vrouwen met kleine voeten meestal als de aantrekkelijkste van de twee beschouwden. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Jeugd

Volgens hoofonderzoeker Jeremy Atkinson zijn kleine voeten bij vrouwen een teken van een gezonde jeugd.

Vrouwen die in hun kindertijd een slechte voeding krijgen of veel last hebben van stress, komen over het algemeen eerder in de puberteit. Daardoor zouden ze een kortere groeispurt doormaken, waardoor ze een wat gezetter figuur ontwikkelen met relatief grote voeten en handen.

Polsen

Vrouwen die later in de puberteit komen, worden over het algemeen iets langer en slanker en krijgen in verhouding minder grote handen en voeten.

Overigens wordt de voorkeur van vrouwen voor een bepaalde man volgens de onderzoekers minder sterk bepaald door de grootte van zijn handen en voeten. Wel zouden mannen met smalle polsen over het algemeen als aantrekkelijker worden beschouwd door vrouwen.