AMSTERDAM – Wetenschappers hebben met een CT-scan vastgelegd wat er in het lichaam van een python gebeurt, nadat het dier een rat opslokt.

De CT-scan van de onderzoekers van de Universiteit van Aarhus in Denemarken laat zien dat het ongeveer 132 uur duurt voordat een opgeslokte rat volledig is verteerd in het lichaam van een lichte tijgerpython.

Tijdens het spijsverteringsproces veranderen sommige organen van de slang van grootte. Zo wordt de galblaas kleiner, maar zetten de darmen uit en wordt het hart van het dier zelfs 25 procent groter.

Volgens de onderzoekers verbruikt de slang dan ook gigantisch veel energie bij het verteren van de prooi.

Lichaamsgewicht

“Dit is een roofdier dat stilletjes wacht op zijn kans”, verklaart hoofdonderzoeker Henrik Lauridsen op BBC News. “Deze slang vast soms maandenlang en eet dan een zeer grote maaltijd.”

“De python kan meer dan 50 procent van zijn eigen lichaamsgewicht eten. Om de energie uit die maaltijd op te slaan, moet het spijsverteringssysteem heel snel worden opgestart", aldus Lauridsen.

Het onderzoek is gepresenteerd op een conferentie van de Society for Experimental Biology in Praag. Het is voor het eerst dat wetenschappers de spijsvertering van de slang in kaart hebben gebracht met een CT-scan.

Ontleden

De onderzoekers startten de scan een uur nadat het dier de rat opslokte. Ze beweren dat hun methode betrouwbaarder is dan onderzoeken waarbij dieren worden ontleed, omdat de organen dan vaak beschadigd raken.

“Met deze technieken hoef je de dieren niet te doden”, aldus onderzoeker Kasper Hansen. “We kunnen dit met levende dieren doen en de resultaten van het onderzoek steeds opnieuw reviseren.”