AMSTERDAM - Vissen verblijven mogelijk veel vaker op dieptes van meer dan 6000 meter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.

Onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen hebben binnen vijf uur 10 tot 20 vissen van de soort Pseudoliparis amblystomopsis aangetroffen in de Japantrog op een diepte van meer dan 7703 meter. Dat meldt nieuwssite ScienceDaily.

Het aantal geobserveerde vissen binnen korte tijd suggereert volgens hoofdonderzoeker Toyonobu Fujii dat de dieren veel vaker naar grote dieptes zwemmen dan tot nu toe werd aangenomen. De volledige resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BioScience.

Waarnemingen

De onderzoekers bestudeerden ook publicaties over eerdere observaties. Het aantal wetenschappelijke waarnemingen van vissen op dieptes van meer dan 6000 meter is echter zeer klein. Het is namelijk erg moeilijk om videobeelden te schieten op de oceaanbodem.

De wetenschappers uit Aberdeen maakten in de Japantrog gebruik van een soort onderzeeër die om de vijf minuten enkele tientallen seconden zijn omgeving verlichtte en video-opnames maakte.

Schaaldieren

De onderzoekers waren daardoor in staat om zeker tien individuele vissen te onderscheiden en het gedrag van de dieren te bestuderen. De vissen waren vermoedelijk in de Japantrog afgedaald om schaaldieren te eten.