AMSTERDAM - Medisch microbiologen van het VU medisch centrum hebben een test ontwikkeld waarmee in korte tijd iemands darmflora in kaart gebracht kan worden.

Voor de test hoeven bacteriën niet meer gekweekt te worden; er kan rechtstreeks DNA worden geïsoleerd uit bijvoorbeeld een biopt of uit de ontlasting. 

"Voordeel van zo'n DNA-test is dat een patiënt niet meer vast zit aan vervelend darmonderzoek", aldus promovendus Medische Microbiologie Dries Budding. "Bij bijvoorbeeld de ziekte van Crohn kun je gewoon de ontlasting testen."

Op dit moment wordt geprobeerd de test te automatiseren. Hoogleraar Medische Microbiologie Paul Savelkoul: "Het uiteindelijke resultaat hopen we te kunnen vermarkten. Ziekenhuizen en universiteiten kopen een kit en kunnen aan de slag."

Aandoeningen

Het is de bedoeling dat wetenschappers over de hele wereld vervolgens de darmflora van gezonde en zieke mensen met elkaar gaan vergelijken en dat alle piekenpatronen worden opgeslagen in een database. "Daardoor zal de kennis over de oorzaak van allerlei aandoeningen exponentieel toenemen", denkt Savelkoul.

"Vervolgens kan iemand in een kliniek een patiënt testen en het resultaat simpelweg vergelijken met de database. Dat levert dan een betrouwbare diagnose op."