AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de mannetjes van een Mexicaanse vissoort soms snorharen ontwikkelen om vrouwtjes te verleiden.

De snorren die soms bij mannetjes van de soort Poecilia sphenops worden aangetroffen, zijn waarschijnlijk ontstaan door seksuele selectie.

De vrouwtjes van de soort die voornamelijk in Mexico voorkomt, blijken mannetjes met snorren  bovengemiddeld aantrekkelijk te vinden. Ook gebruiken mannetjes hun snorharen waarschijnlijk om de geslachtsdelen van vrouwtjes te stimuleren.

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Oklahoma in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

Mannelijk gezelschap

Het is al langer bekend dat sommige mannetjes van de soort Poecilia sphenops snorharen ontwikkelen. Maar de functie van de snorren was tot nu toe onbekend.

De onderzoekers ontdekten de seksuele functie van de snorharen tijdens een experiment, waarbij werd gemeten hoe veel tijd vrouwtjes doorbrachten met mannetjesvissen. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwtjesvissen liever in het gezelschap verkeerden van mannetjes met snorren dan mannetjes zonder snorharen.

Stimulatie

De wetenschappers vermoeden dan ook dat de vrouwtjes op seksueel gebied profiteren van snorren bij mannetjes. De snorharen kunnen mogelijk worden gebruikt om de geslachtsdelen van de vrouwtjes te stimuleren.

“Dat is gebaseerd op de algemene observatie dat mannetjes het genitale gebied van de vrouwtjes vaak aanraken met hun mond, voordat ze beginnen te paren”, verklaart hoofdonderzoeker Ingo Schlupp op BBC News.