AMSTERDAM – Britse archeologen hebben een massagraf met de resten van 97 baby’s uit de Romeinse tijd opgegraven. Het graf wijst er op dat een landhuis in de buurt dienst deed als bordeel.

De resten van de baby’s zijn opgegraven in het plaatsje Hambleden in Engeland. De botten van de kinderen wijzen er op dat ze allemaal vlak na hun geboorte zijn gestorven, toen ze rond de 40 weken oud waren.

Onderzoekers van de organisatie Chiltern Archeology vermoeden dat het gaat om baby’s van prostituees uit de Romeinse tijd die ongewenst zwanger waren geraakt.

Bordeel

Het massagraf is gevonden bij de resten van een Romeins landhuis, die bijna honderd jaar geleden al werden blootgelegd. “De enige logische verklaring is dat hier een bordeel was gevestigd”, verklaart hoofdonderzoekster Jill Eyers op BBC News.

Volgens Eyers werd het doden van pas geboren kinderen in de Romeinse tijd als minder schokkend ervaren dan nu. Kinderen werden volgens haar niet als volwaardige mensen beschouwd voordat ze de leeftijd van twee jaar bereikten. Verder hadden de prostituees niet de beschikking over voorbehoedsmiddelen.

DNA-test

De resten van de baby’s werden honderd jaar geleden bij de opgraving van het Romeinse landhuis in Hambleden voor het eerst ontdekt. Maar destijds besteedden archeologen er weinig aandacht aan en lieten ze de botten liggen.

De wetenschappers willen nu het DNA van de botten onderzoeken en bepalen of de baby’s aan elkaar verwant waren.