TEXAS - Verslaafden die proberen af te kicken, maar niet goed met stress kunnen omgaan, vallen vaker terug in hun verslaving. Aldus gedragsonderzoekers van Texas Tech University.

Stress kan een sterke drang veroorzaken.

Deze 'craving' komt voor bij mensen die afkicken en is het extreem trek hebben in verdovende middelen. Mensen die manieren hebben gevonden om met hun stress om te gaan, hebben volgens dit onderzoek per dag minder vaak last van craving, dan mensen die stress proberen te vermijden.

Stressvolle dag

De onderzoekers volgden 55 studenten die aan het afkicken waren van alcohol, cocaïne of andere drugs. Zij moesten dagelijks aangeven hoe sterk hun craving was, wat voor negatieve ervaringen ze die dag hadden meegemaakt en wat hun manier was om met stress om te gaan.

De studenten die stress probeerden te vermijden in de plaats van er mee om te leren gaan, hadden twee keer zo veel last van cravings in een stressvolle dag, vergeleken met de studenten die gebruik maakten van probleemoplossende tactieken om met stress om te gaan.

Zinloos

Volgens de onderzoekers heeft de vermijdingstactiek geen zin, omdat stressvolle situaties altijd zullen blijven bestaan. Vermijden zal hierdoor uiteindelijk tot veel meer stress leiden en dus een terugval in de verslaving, denken de onderzoekers.

De resultaten verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift Addictive Behaviors.