AMSTERDAM - Bloedbanken in de Verenigde Staten nemen voorlopig geen bloed meer aan van donoren die lijden aan het chronisch vermoeidheidssysndroom ME. Aanleiding is de vondst van een retrovirus in het bloed van de patiënten. Ook Nederlandse bloedbanken gaan 'het beleid heroverwegen'.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse bloedvoorziening Sanquin tegenover Ortho, een blad dat is gespecialiseerd in orthomoleculaire geneeskunde, een alternatieve behandelswijze. Eerder besloten ook bloedbanken in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland al tot voorzorgsmaatregelen.

De Amerikaanse maatregel volgt op een publicatie in het Amerikaanse blad Science, waarin onderzoekers in oktober een verband legden tussen het humane retrovirus XMRV en de ziekte. XMRV behoort tot hetzelfde type retrovirussen als HIV, het virus dat aids veroorzaakt.

Onzeker

Dat verband is overigens lang niet zeker. Drie andere onderzoeken, waaronder een door de Nijmeegse wetenschappers Frank van Kuppeveld en Jos van der Meer, vonden geen enkele relatie tussen de aandoening en het retrovirus. Volgens de Nijmegenaren werden in het Amerikaanse onderzoek patiënten onderzocht die allen afkomstig zijn uit eenzelfde groep mensen die de ziekte media jaren '80 opliepen.

Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM laat in een reactie tegenover Ortho weten de ontwikkelingen op de voet te volgen, maar op dit moment geen reden te zien voor bezorgdheid.