AMSTERDAM – Archeologen hebben vermoedelijk de resten van een 3600 jaar oude stad opgespoord in Egypte.

De ruïnes van de stad zijn zichtbaar op radarbeelden van grondlagen in Tal al-Dabaa, een plaats die ten noordoosten van Caïro ligt. Op de ondergrondse beelden is volgens archeologen van de Surpreme Council of Antiquities een complete stadsplattegrond te zien met overblijfselen van straten, gebouwen en tempels.

Ook zijn de resten zichtbaar van een inmiddels opgedroogde zijtak van de Nijl en enkele eilanden. Dit wijst er op dat het gaat om de ruïnes van de ‘begraven’ stad Avaris, zo meldt persbureau AP.

Overheersing

Avaris lag aan een vertakking van de Nijl en was de hoofdstad van Beneden-Egypte tijdens de overheersing van de Hyksos. Dit volk viel Egypte ongeveer 3600 jaar geleden binnen vanuit Azië en heerste meer dan een eeuw over het land.

De Egyptische farao Ramses II 'begroef' Avaris later door een nieuwe stad te bouwen bovenop de ruïnes van de oude hoofdstad.

Radar

Meer onderzoek moet uitwijzen hoe ver de resten van de begraven stad zich uitstrekken in de ondergrondse lagen van Tal al-Dabaa.

Door de grote bevolkingsdichtheid en de bebouwing in het gebied langs de Nijl is het uitvoeren van opgravingen echter onmogelijk. De archeologen zullen daarom bij het vervolgonderzoek wederom gebruik maken van een radar.