AMSTERDAM – De trofee waar tijdens het WK voetbal om wordt gespeeld, kan onmogelijk zijn gemaakt van massief goud, zoals de wereldvoetbalbond FIFA beweert. Dat heeft een Britse wetenschapper berekend.

Een trofee ter grootte van de wereldbeker die van massief goud is gemaakt, zou minstens 70 kilo wegen.

Een voetballer zou een trofee met een dergelijk gewicht nauwelijks kunnen optillen. Dat heeft de Britse chemicus Martyn Poliakoff van de Universiteit van Nottingham berekend.

Volgens de wetenschapper moet de beker dan ook hol zijn van binnen. Dat meldt BBC News. De FIFA beweert al jaren dat de wereldbeker is gemaakt van massief 18-karaats goud.

Het gewicht van de trofee zou ongeveer 6 kilo bedragen.

Dichtheid

Uit berekeningen van Poliakoff blijkt echter dat die bewering onmogelijk waar kan zijn. “Goud is erg zwaar”, zo verklaart hij in een filmpje op de website van de Universiteit van Nottingham.

“Het is een materiaal met een zeer grote dichtheid. Als de cup echt zou zijn gemaakt van massief goud, dan zou het gewicht volgens mijn calculaties tussen de 70 en 80 kilo moeten bedragen.”

Volgens Poliafkoff is de formulering van de wereldvoetbalbond ongelukkig gekozen. Hij gelooft dat alleen de buitenkant van de wereldbeker is gemaakt van massief goud.

Holle bal

“Ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar ik denk dat in ieder geval de bal op de top van de wereldbeker hol van binnen is”, aldus Poliakoff.

“Anders zou de cup waarschijnlijk niet zo licht zijn dat mensen hem boven hun hoofd kunnen tillen om ermee te zwaaien.”

De wereldbeker kan echter niet worden onderzocht door de Britse wetenschapper. Ook niet als Engeland wereldkampioen wordt. De trofee blijft altijd in het bezit van de wereldvoetbalbond. De winnaars van het WK voetbal krijgen slechts een replica van de beker.