AMSTERDAM – Jaguars, jachtluipaarden en tijgers worden aangetrokken door de geur van specifieke parfums. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

Grote katten hebben vooral een voorkeur voor de geur van het parfum Obsession for Men van Calvin Klein. De dieren nemen als ze de kans krijgen gemiddeld 11 minuten de tijd om te ruiken aan de eau de cologne.

Dat hebben wetenschappers van de Wildlife Conservation Society  ontdekt tijdens een experiment waarbij de bomen in het verblijf van onder meer jaguars en jachtluipaarden in de dierentuin Bronx Zoo werden besprenkeld met verschillende parfums, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

De roofdieren worden waarschijnlijk aangetrokken door de muskus die is verwerkt in het parfum. 

Minder populair

De wetenschappers hebben in totaal 24 parfums getest op grote katachtige roofdieren. In veel luchtjes waren de dieren ook niet geïnteresseerd. De geur Charlie van Revlon en Beautiful van Estee Lauder viel het minste in de smaak. Aan deze parfums roken de grote katten gemiddeld maar enkele seconden.

“Onder medewerkers van dierentuinen is het al langer bekend dat grote katten worden aangetrokken door bepaalde parfums”, verklaart hoofdonderzoeker Pat Thomas in de Amerikaanse krant USA Today. “Tijdens mijn onderzoek heb ik precies bepaald hoe lang elke kat bleef ruiken aan een bepaalde geur." 

Wang wrijven

"Het viel me op dat sommige parfums ook leiden tot specifiek gedrag", aldus Thomas. "De dieren wrijven soms bijvoorbeeld hun wangen langs de besprenkelde bomen.”

Volgens Thomas kunnen zijn bevindingen worden gebruikt om grote katten in dierentuinen of wildparken te lokken en te onderzoeken. Obsession van Calvin Klein is bijvoorbeeld al ingezet om de interesse te wekken van jaguars in het Maya Biosphere Reserve tijdens een onderzoek waarbij de dieren werden geteld