SEOUL - Zuid-Korea wil woensdag voor de tweede keer in zijn bestaan een raket lanceren. De Naro-1 moet een onderzoekssatelliet in een baan om de aarde brengen.

De eerste lanceerpoging, in augustus vorig jaar, was mislukt. De satelliet werd te hoog uitgezet en verbrandde kort erna waarschijnlijk in de dampkring.

Vanwege de lancering is de ruimtebasis, op een eiland voor de zuidkust van Zuid-Korea, streng beveiligd. De afgelopen maanden zijn de spanningen tussen Zuid-Korea en aartsvijand Noord-Korea opgelopen.

Straffen

Seoul beschuldigt het noorden ervan een marineschip te hebben getorpedeerd. Daardoor waren 46 bemanningsleden omgekomen. Zuid-Korea wil dat de internationale gemeenschap het communistische bewind in Noord-Korea straft. Het regime dreigt met een oorlog als dat gebeurt.

Ook de lancering van vorig jaar verliep onder hoogspanning. Noord-Korea had kort ervoor zelf voor het eerst een raket gelanceerd. Die had volgens het regime een onschuldige communicatiesatelliet in de ruimte gebracht, maar westerse regeringen stelden dat het in werkelijkheid ging om een verkapte test van een militaire langeafstandraket.

De lancering werd veroordeeld. Bij de Zuid-Koreaanse lancering bleef de kritiek uit, tot woede van Pyongyang.