AMSTERDAM – Orang-oetans raken niet in de stress als mensen naar hen kijken. De apen vinden het juist prettig om de bezoekers van dierentuinen te bestuderen. Dat zou blijken uit een experiment van Australische wetenschappers.

Orang-oetans worden volgens de onderzoekers van de Universiteit van Melbourne gestimuleerd door de aanblik van mensen. De apen zouden in dierentuinen liever voor een raam zitten, dan in een beschut deel van hun verblijf.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen tijdens een experiment waarbij de ramen van het verblijf van vijf orang-oetans in de dierentuin van Melbourne voor de helft werden afgeplakt. De dieren konden zich daardoor verstoppen voor het publiek.

Geen stress

Maar al snel bleek dat de apen liever niet beschut zaten. De meeste orang-oetans vermeden het afgeplakte deel van het raam en brachten vier keer zo veel tijd door voor het open gedeelte. Ook keken ze vaak in de richting van de mensen die om hun verblijf heen stonden.

Volgens hoofdonderzoeker Paul Hemsworth blijkt uit het experiment dat apen niet gestresst raken van bezoekers, zoals in veel wetenschappelijke literatuur wordt beweerd.

Verrijkend effect

“Als de orang-oetans in de stress zouden raken van bezoekers, dan hadden ze juist minder tijd doorgebracht voor het open gedeelte van het raam”, verklaart Hemsworth in de Britse krant The Daily Telegraph. “Wij ontdekten juist het tegenovergestelde. Dit suggereert dat orang-oetans worden aangetrokken door mensen.”

“Onze bevindingen wijzen er op dat bezoekers een verrijkend effect hebben op het gedrag van de dieren”, aldus zijn collega-onderzoekster Rachel Bloomfield.