AMSTERDAM – Archeologen in de Engelse stad York hebben vermoedelijk de best bewaarde begraafplaats van gladiatoren ter wereld ontdekt.

Het graf is blootgelegd in de tuin van een herenhuis in het centrum van York en bevat ongeveer tachtig overblijfselen van skeletten die dateren uit de eerste tot de vierde eeuw na Christus.

Op de botresten zijn bijtsporen aangetroffen die afkomstig lijken van roofdieren. Ook zijn veel lichamen onthoofd, vermoedelijk met een zwaard of bijl. Die aanwijzingen suggereren volgens onderzoekers van de York Archeological Trust dat het gaat om skeletten van gladiatoren. Dat meldt de Britse krant The Times.

Tijger of beer

“Er zijn niet veel situaties waarin mensen op deze manier worden gedood”, aldus hoofdonderzoeker Kurt Hunter-Mann. “Deze lichamen hebben allerlei wonden en zijn vervolgens onthoofd. Waarschijnlijk gaat het om de resten van gladiatoren die betrokken waren bij gevechten met dieren.”

“Een van de meest significante bewijzen is een grote bijtwond die we aantroffen en die vermoedelijk is veroorzaakt door een leeuw, tijger of beer”, aldus Hunter-Mann. “Een dergelijke verwonding moet wel zijn veroorzaakt in de context van een arena.”

De resultaten van forensisch onderzoek op de skeletten wijzen er verder op dat de mannen gladiatorentrainingen hadden ondergaan. Bij veel van was één arm namelijk veel sterker ontwikkeld dan de ander. Dat is een bekend gevolg van het trainen met grote wapens zoals zwaarden.

Amfitheater

De wetenschappers vermoeden dat de gladiatoren vanuit Zuid-Europa naar het huidige Groot-Brittannië zijn gebracht om te vechten in een groot amfitheater. Tot nu toe hebben de archeologen echter nog geen overblijfselen van een grote arena ontdekt in de buurt van York.

Het staat dan ook nog niet vast dat de lichamen in het graf toebehoorden aan gladiatoren. Romeinse strijders werden namelijk meestal niet onthoofd, maar om het leven gebracht door een zwaardsteek in hun keel. Volgens de wetenschappers is het echter goed mogelijk dat de in York aangetroffen gladiatoren zijn onthoofd vanwege lokale tradities.

Theorie

Tot nu toe werd er nooit eerder een graf van gladiatoren aangetroffen dat zo goed bewaard is gebleven als de begraafplaats in York. “Op dit moment is onze belangrijkste theorie dat de skeletten afkomstig zijn van Romeinse gladiatoren”, aldus Hunter-Mann. “Maar het onderzoek is nog in volle gang, dus we moeten alle opties open houden."