SCHIERMONNIKOOG - Natuurmonumenten luidt de noodklok over de snel afnemende konijnenpopulatie op Schiermonnikoog. Een woordvoerder heeft zaterdag een bericht daarover op RTV Noord bevestigd.

Begin jaren zeventig leefden er nog vele tienduizenden exemplaren op het Waddeneiland. Maar door de ziekte myxomatose en het besmettelijke virus VHS is het aantal knagende flaporen de afgelopen tien jaar in rap tempo afgenomen.

Natuurmonumenten stelt dat er momenteel nog amper honderd exemplaren op het eiland rondhupsen.

Snelheid

''Op alle Waddeneilanden loopt de konijnenpopulatie terug'', stelt een boswachter. ''Maar de snelheid waarmee het op Schier gebeurt, baart ons echt grote zorgen.''

Het is niet duidelijk waarom het aantal pluizige springers juist op dit eiland zo snel afneemt.

Toeristen

Behalve dat toeristen beginnen te klagen over de afwezigheid van de aimabele knagers, heeft de afwezigheid van konijnen ook grote gevolgen voor de bomen- en plantengroei op het eiland.

''De konijnen eten jonge boompjes op, zodat andere vegetatie ook de ruimte krijgt'', aldus de zegsman van Natuurmonumenten.

''Doordat dit niet meer gebeurt, verdwijnt langzaam maar zeker de oorspronkelijke bloemenrijkdom van het eiland.''

Programma

De natuurorganisatie treft daarom de voorbereidingen voor een herintroductieprogramma. Hiervoor zouden dan konijnen moeten worden gebruikt die resistent zijn voor ziektes als myxomatose of VHS.