Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Eerste vleesetende mensen aten krokodil'

AMSTERDAM - Wetenschappers zijn in Kenia gestuit op twee miljoen jaar oude resten van door mensen geslachte krokodillen, schildpadden en meervallen.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De fossiele voedselresten zijn volgens de onderzoekers van de Universiteit van Kaapstad één van de vroegste bewijzen van vleesetende mensen. Ze vermoeden dat het eetgedrag van onze voorouders ongeveer twee miljoen jaar geleden geleidelijk overging van herbivoor naar omnivoor.

Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gereedschap

De fossielen werden gevonden aan de oostelijke oever van het Turkanameer in Kenia. Bij de botresten werden ook honderden stukken gereedschap van steen gevonden die vermoedelijk zijn gebruikt om de dieren te slachten. “Het is een ongelooflijke hoeveelheid materiaal”, verklaart hoofdonderzoeker David Braun in het Britse tijdschrift New Scientist.

Er zijn geen menselijke resten aangetroffen bij de geslachte dieren. De wetenschappers kunnen daardoor moeilijk bepalen welke mensensoort de voedselvoorraad heeft aangelegd.

De resten van vulkanische as in het gebied wijzen er echter op dat de fossielen ongeveer 1,9 tot 2 miljoen jaar oud zijn. Braun vermoedt daarom dat de waterdieren zijn gevangen door de Homo habilis of de Australopithecus afarensis.

Waterdieren

De vondst van de voorraad krokodillen, schildpadden en meervallen suggereert dat de eerste vleesetende mensen waterdieren prefereerden boven landdieren. Volgens hoofdonderzoeker David Braun had dit vooral te maken met de geringe lengte van de eerste mensensoorten.

De oermensen jaagden waarschijnlijk liever in het water, omdat ze op het land te veel concurrentie hadden van grote carnivore dieren.

Evolutie

Overigens heeft het soort voedsel dat in Kenia is gevonden volgens de wetenschappers mogelijk bijgedragen aan de evolutie van de menselijke hersenen.

Het vlees van reptielen is namelijk rijk aan vetten en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor de opbouw van een groter hersenformaat.

Aanbevolen artikelen