AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een poging gedaan om het totale volume van de wereldoceanen te berekenen op basis van satellietbeelden.

De onderzoekers van het Woods Hole Oceanografisch Instituut schatten dat de wereldzeeën in totaal 1,332 miljard kubieke kilometer water bevatten. De berekeningen zijn gemaakt op basis van nieuwe satellietkaarten van de bodem van de oceanen.

De satellietbeelden geven een overzicht van kraters en gebergtes op de zeebodem. Aan de hand van die hoogteverschillen hebben de wetenschappers bepaald hoe veel ruimte er precies wordt ingenomen door water, zo schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Oceanography. De gemiddelde diepte van de oceanen is 3.682 meter.

Meer gebergtes

Eerdere schattingen van de hoeveelheid water in de wereldzeeën vielen veel hoger uit. Dat komt volgens de wetenschappers omdat er veel meer gebergtes op de zeebodem zijn aangetroffen dan op voorhand was verwacht. Op die plaatsen bevindt zich dus geen water, maar gesteente.

De wetenschappers melden echter dat hun schatting nog verre van precies is. “We zien op de satellietbeelden alleen de grote bergen, omdat de foto’s erg vaag zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Walter Smith in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American. “De resolutie is 15 keer slechter dan onze plattegronden van Mars en de maan.”