AMSTERDAM - De vale fuut, een kleine watervogel die alleen voorkwam in Madagascar, is uitgestorven. Dat heeft milieugroep BirdLife International woensdag gezegd.

De watervogel is waarschijnlijk uitgestorven doordat vissers nylon netten zijn gaan gebruiken en door kuikens etende baarzen, die voorheen niet in het gebied voorkwamen.

De laatste keer dat het dier is gezien was 25 jaar geleden. Wetenschappers wilden het dier echter niet te snel als uitgestorven beschouwen, omdat de habitat van het dier moeilijk te doorzoeken is.

"We wilden niet iets uitgestorven verklaren en dan twee jaar later het dier ineens zien opduiken", aldus Martin Fowlie van BirdLife.

Zapata-ral

Een vergelijkbaar lot wacht de Zapata-ral, die leeft in de moerassen in het westen van Cuba. Het dier wordt bedreigd met uitsterven door mangoesten en meervallen, dieren die van oorsprong niet in het gebied huisden.

Hoewel een aantal vogelsoorten uitsterft, zijn er ook soorten die zich herstellen. De goudvink en de Colombiaanse papegaai profiteren van maatregelen om de soort te behouden.