AMSTERDAM – Sommige haaien zenden lichtstralen uit met hun lichaam en kunnen zichzelf daardoor zo goed als onzichtbaar maken voor hun omgeving. Dat hebben Belgische wetenschappers ontdekt.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Louvain zijn er ongeveer vijftig haaiensoorten die beschikken over zogenaamde fotophoren.

Dat zijn organen die licht geven. Deze ‘lichtgevende’ haaien zijn in staat om gloed die van hun lichaam afkomt aan te passen aan hun omgeving.

Hierdoor zouden de dieren zo goed als onzichtbaar worden voor hun prooien en vijanden.
Maar het licht dat de haaien uitzenden dient waarschijnlijk niet alleen als camouflagemiddel.

Mogelijk gebruiken de dieren hun lichtgevende organen ook om de aandacht van seksuele partners te trekken, zo melden de onderzoeker in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Marine Biology and Ecology.

Haaien vangen

Bij het onderzoek richtten de Belgische wetenschappers zich vooral op de donkerbuiklantaarnhaai, die beschikt over een lichtgevende buik. Ze vingen verschillende exemplaren en zetten de dieren vervolgens uit in donker en koud water.

Daarna brachten ze de lichtintensiteit in kaart die de haaien uitzonden met hun fotophoren. Uit het onderzoek bleek dat de dieren in het donkere water vrijwel onmiddellijk een minder felle gloed produceerden met hun buik.

“Het is erg verrassend dat de uitstraling van licht wordt aangepast aan het licht in de omgeving”, verklaart haaiendeskundige Rui Coelho op Discovery News. “De haaien kunnen zich daardoor op een efficiënte manier camoufleren voor mogelijke prooi en roofdieren.”

Geslachtsorganen

De lichtgevende organen kunnen volgens de onderzoekers echter ook worden gebruikt om soortgenoten te verleiden. “De gloed die haaien uitzenden is deels ook bedoeld voor communicatie”, verklaart hoofdonderzoeker Julien Claes.

“Sommige delen van het lichaam van de dieren zijn door het licht beter te zien van dichtbij, zoals bijvoorbeeld de geslachtsorganen.”