CAPE CANAVERAL - Aan het bestaan van de spaceshuttle Atlantis komt woensdag een eind. Het ruimteveer landt dan op de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Na 25 jaar en 32 vluchten gaat het vaartuig met pensioen.

De Atlantis is de vierde van vijf spaceshuttles die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in de ruimte heeft gebracht.

In oktober 1985 maakte het ruimteveer zijn eerste vlucht, een geheime missie voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Enkele jaren later, in 1989, bracht de Atlantis de sonde Galileo de ruimte in.

De satelliet heeft baanbrekend onderzoek gedaan bij Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. Na de val van de Sovjet-Unie was de Atlantis de eerste spaceshuttle die ooit naar een Russisch ruimtestation vloog, in 1995.

Verkoop

De NASA doet Atlantis in de verkoop. Voor omgerekend 22 miljoen euro kan een geïnteresseerde de spaceshuttle op de kop tikken.

Later dit jaar maken de andere twee spaceshuttles, de Discovery en de Endeavour, hun laatste reis. De Discovery komt in een museum te staan, de Endeavour gaat net als de Atlantis in de uitverkoop.