Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Holenleeuw was geen leeuw'

AMSTERDAM – De Amerikaanse holenleeuw blijkt helemaal geen leeuw te zijn geweest. Wetenschappers hebben ontdekt dat het uitgestorven dier meer verwant is aan de jaguar.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Een studie van de Amerikaanse en Deense onderzoekers wijst uit dat de holenleeuw of Amerikaanse leeuw heel andere voorouders had dan tot nu toe werd aangenomen.

Het dier stamt af van een familietak van de katachtigen die onder meer de jaguar voortbracht, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

De wetenschappers van het Zoölogisch Museum in Kopenhagen en het C. Page Museum in Los Angeles hebben hun bevinding gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.

Katachtigen

De wetenschappers bepaalden de precieze de afkomst van de holenleeuw door schedels van de dieren te vergelijken met die van andere katachtigen, zoals leeuwen, jaguars en tijgers.

Uit de vergelijking bleek dat de holenleeuw waarschijnlijk nauwer verwant is aan de jaquar en de tijger, dan aan de leeuw.

Tot nu toe werd de holenleeuw beschouwd als een familielid van de Afrikaanse leeuw. Het dier leefde tot ongeveer 10.000 jaar geleden in een gebied dat zich uitstrekte van Alaska tot Mexico.

De holenleeuw was een kwart groter dan de Afrikaanse leeuw. Hij voedde zich onder meer met paardachtigen en herten.

Aanbevolen artikelen