Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Rel over onderzoek vleermuisseks'

AMSTERDAM – Een Ierse wetenschapper heeft een berisping gekregen, omdat hij een onderzoek over orale seks bij vleermuizen heeft laten zien aan een vrouwelijke collega.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Gedragswetenschapper Dylan Evans van de Universiteit van Cork staat op dit moment onder curatele van het universiteitsbestuur, omdat hij een publicatie over de studie aan de vrouw toonde.

Zelf zegt Evans dat hij het onderzoek aan haar liet zien, omdat hij de inhoud als argument wilde gebruiken in een discussie over evolutionaire biologie en de vraag in hoeverre het seksuele gedrag van mensen uniek is.

Petitie

De vrouwelijke collega vatte het tonen van de studie echter op als seksuele intimidatie. Die klacht werd niet gegrond verklaard. Maar Evans staat de komende twee jaar wel onder streng toezicht, omdat het tonen van de studie volgens het universiteitsbestuur niet gepast was.

Internationale wetenschappers hebben verontwaardigd gereageerd op de sancties tegen Evans, omdat de maatregel de academische vrijheid en het recht op debatten zou inperken. Ze hebben een petitie online gezet, waarin wordt geprotesteerd tegen het besluit van de Universiteit van Cork.

Bizar

Evans zelf begrijpt weinig van alle ophef. “Het is bizar”, verklaart hij in het Britse tijdschrift New Scientist. “Toen ik de studie aan mijn collega liet zien was ze totaal niet beledigd. Ze vroeg zelfs om een kopie van het artikel.”

Aanbevolen artikelen