AMSTERDAM – Kunstmatige bevruchting via een reageerbuis zal in de toekomst een succesvoller voortplantingsmiddel zijn dan seks. Dat beweren Australische wetenschappers in een nieuwe studie.

Vooral dertigers en veertigers zullen volgens onderzoekers van de Murdoch Universiteit in Perth over vijf tot tien jaar vaker voor een ivf-behandeling kiezen om kinderen te verwekken, dan voor seks.

Een reageerbuisbevruchting zal in de toekomst waarschijnlijk zelfs een slagingskans van 100 procent hebben, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Reproductive Biomedine Online.

Daarmee zou een ivf-behandeling een veel effectiever voortplantingsmiddel worden dan seks. Zelfs jonge vrouwen hebben elke maand slechts een kans van één op vier om zwanger te geraken. Vrouwen die ouder zijn dan 35 hebben elke maand een kans van ongeveer één op tien.

Veehouderij

De voorspellingen van de wetenschappers zijn deels gebaseerd op ontwikkelingen in de veehouderij. Bij de kunstmatige bevruchting van boerderijdieren worden op dit moment al slagingspercentages van tegen de 100 procent gehaald.

“In die fase zitten we nog niet bij mensen”, verklaart hoofdonderzoeker John Yovich in de Britse krant The Sunday Times. “Maar we gaan er wel naar toe."

Eicel

Vooral technieken zoals intracytoplasmatische sperma-injectie bieden volgens de wetenschapper veel perspectief. Bij deze vorm van kunstmatige bevruchting wordt een spermacel rechtstreeks ingebracht in een eicel.

"Natuurlijke reproductie is eigenlijk maar een zeer inefficiënt proces", aldus Yovich. "Binnen vijf tot tien jaar zullen alle koppels die de veertig naderen een ivf-behandeling ondergaan als ze een kind willen.”