Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Koningin opent grootste radiotelescoop

DEN HAAG - Koningin Beatrix opent zaterdag 12 juni in de Drentse gemeente Borger-Odoorn de grootste radiotelescoop ter wereld.
Door ANP

Dat maakten het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) woensdag bekend.

De nieuwe telescoop (LOFAR) is gebouwd volgens een nieuw concept. Hij bestaat niet uit grote schotels maar uit 25.000 kleine antennes, die verspreid over 36 velden staan in een gebied dat zich uitstrekt van Zweden tot Frankrijk en van Engeland tot het oosten van Duitsland.

De antennes staan via een glasvezelnetwerk met elkaar in verbinding. Daardoor ontstaat een reuzentelescoop met een diameter van 100 tot 1000 kilometer.

Onderzoek

De telescoop wordt onder meer gebruikt voor onderzoek naar het ontstaan van het heelal, kosmische deeltjes en magnetisme in sterrenstelsels.

Ook doet LOFAR onderzoek op het gebied van geofysica, preciesielandbouw en ICT. Ondergrondse sensoren verzamelen informatie over de structuur van de aardbodem. Die gegevens dragen bij aan betere modellen voor bodemdaling, watermanagement en gaswinning.

Aanbevolen artikelen