Nieuwe inwendige defibrillator

ROTTERDAM - Een groot aantal ziekenhuizen, waaronder vier Nederlandse, heeft woensdag een nieuw type inwendige defibrillator gepresenteerd. De ziekenhuizen hebben hun vinding woensdag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Het 'reanimatiekastje' heeft geen stroomdraadjes meer die vanuit het apparaatje door de bloedvaten of op het hart lopen.

De onderzoekers verwachten dat patiënten hierdoor minder problemen zoals infecties of draadbreuk zullen hebben. Nu gaat bijvoorbeeld 15 procent van de stroomdraden binnen vijf jaar kapot. De patiënt moet in dat geval opnieuw onder het mes.

Het nieuwe apparaatje wordt bij de patiënt ingebracht onder de linkeroksel. Een elektrode komt onder de huid te zitten, vlak naast het borstbeen.

Hartstilstand

Elk jaar krijgen 16.000 Nederlanders een hartstilstand. Een groot deel van hen krijgt een defibrillator ingebracht. Het apparaat registreert het hartritme. Als het hart te snel, te langzaam of onregelmatig klopt, geeft het een elektrische schok af waardoor het hartritme weer normaal wordt.

De vier betrokken Nederlandse ziekenhuizen zijn het Erasmus MC in Rotterdam, het Amsterdamse AMC, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie